Framtiden eller flyget?
(ENGLISH BELOW)

Söndagen den 11:e augusti kommer en civil olydnads-aktion riktad mot Arlanda flygplats äga rum. Aktivister från olika delar av landet reser till Stockholm för att delta i en fredlig aktion som sker i protest mot den planerade utbyggnaden av flygplatsen. Aktionen arrangeras av Flyglarm Arlanda, som sedan ett år tillbaka driver en kampanj mot utbyggnaden av flygplatsen.

En opinionsundersökning gjord på uppdrag av WWF (https://www.wwf.se/nyheter/ny-sifo-8-av-10-svenskar-vill-att-politikerna-prioriterar-investeringar-i-jarnvagar-framfor-utbyggnad-av-flygplatser/) visade nyligen att 8 av 10 svenskar vill att politikerna prioriterar investeringar i järnväg framför flygplatser. Endast 2 av 10 är för en utbyggnad av Arlanda. Trots detta väljer regeringen att låta det statliga bolaget Swedavia gå vidare med utbyggnaden av flygplatsen.

– Det är helt orimligt att bygga ut flygplatsen och därmed tillåta en ökning av flygtrafiken mitt under pågående klimatkris, säger aktivisten Agnes Lansrot från Flyglarm Arlanda, som kommer att medverka vid aktionen.

– Genom att tillåta en utbyggnad av Arlanda visar regeringen att de är ointresserade av befolkningens oro över klimatet och deras önskan om bättre möjligheter att använda hållbara färdmedel istället för flyg. Därför bjuder vi i Flyglarm Arlanda in till denna fredliga civil olydnads-aktion för att sätta ljuset på utbyggnadsfrågan. Vi har tidigare uppmärksammat frågan med lagliga metoder, men regeringen har valt att ignorera oss. Vi kan inte bara stå bredvid och titta på när de äventyrar planeten och folkets framtid, fortsätter Samuel Jarrick, aktivist från Flyglarm Arlanda.

Mer information om plats och andra detaljer kommer senare. Är ni intresserade av att skriva om aktionen? Vill ni vara med på plats och bli bland de första att rapportera om aktionen?

Kontakta oss i Flyglarm Arlanda för mer information.

Presskontakt:
Andrea Söderblom-Tay
0739397028
https://flyglarmarlanda.se/

Pressmeddelande Flyglarm Arlanda

Our upcoming action “Framtiden eller Flyget”!

Stay Grounded members Flyglarm Arlanda plan an action on the 11th of August, targeting a secret location around Arlanda airport in Stockholm, Sweden. With the help of peaceful civil disobedience, we will challenge the expansion of the airport!

Since 1990 climate emissions from international flights taken by Swedish residents have increased with 61 % and no realistic strategy to decrease the emissions caused by the aviation industry have been presented. This makes aviation one of the sectors where emissions are completely out of control. Still the government let the state-owned airport company continue with their plans of expanding Arlanda’s capacity, with the goal of doubling the number of passengers until 2050.

The Swedish government were expected to give green light for the next step of the expansion sometime during spring 2019, but no further plan has been presented yet. Instead ministers have been making vague statements like: “we have to look further into this question…”.  This might be because the two ruling parties cannot agree on the airport-issue, where the social democrats support an expansion while the green party is expected to oppose it, though they still have not given a definite answer on the matter. This means this is the time to mobilise!

On the 11th of August Flyglarm Arlanda will level up the resistance with our biggest action this far! The action will be done in two parts with one group in a legal demonstration, and a second, more disobedient group of activists. Under the banner “Framtiden eller Flyget?” (Flying or a future?) we will make clear that plans of increased aviation are not supported by the people.

 

Event info: https://www.facebook.com/events/631701820684093/

Info as pdf: action info in english

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s