Ett aktionskonsensus innebär en överenskommelse mellan aktionsdeltagarna, om hur vi agerar i aktionen. Alla som läser och ställer sig bakom aktionskonsensus är välkomna att delta i aktionen Framtiden eller flyget.

Framtiden eller flyget: aktionskonsensus

Söndagen den 11 augusti bjuder Flyglarm Arlanda in till en civil olydnadsaktion i protest mot den planerade utbyggnaden av Arlanda flygplats. Vi vill fästa allmänhetens uppmärksamhet på att fortsatt massflygande och utbyggnad av flygplatser inte är ett alternativ på grund av den pågående klimatkrisen. Att regeringen väljer att ignorera folkets oro för klimatet och tillåta det statliga bolaget Swedavia att gå vidare med utbyggnaden av Arlanda är ett tydligt bevis på att Sverige inte tar klimatfrågan på tillräckligt stort allvar. Vår taktik är en öppet annonserad aktion där deltagare kan vara med på olika nivåer. Så länge planerna på utbyggnaden av Arlanda får fortgå kommer aktioner som denna och motståndet mot expansionen öka.

Säkerheten först!

I aktionen kommer säkerheten för människor och närliggande infrastruktur att prioriteras först av allt. Ledorden är “säkerheten först” vilket är det filter genom vilket alla beslut som fattas under aktion måste passera. Vi kommer därför att bete oss lugnt och sansat och med våra kroppar visa att vi inte accepterar en utbyggnad av Arlanda flygplats. Vi kommer inte att utsätta någon person för fara eller låta oss bli provocerade av ordningsmakten. Vi kommer inte att förstöra eller skada någon infrastruktur, men vi kommer inte heller passivt låta destruktiv verksamhet pågå framför oss utan istället blockera den.

Aktionen Framtiden eller flyget bygger på ickevåldsprincipen. Aktionen söker inte konfrontation med någon enskild person, vare sig bland de anställda inom den fossila verksamheten, ordningsmakten eller allmänheten. Det är helt och hållet verksamheten som sådan vi utmanar och blockerar. Därför eftersträvar vi ett avväpnande och empatiskt förhållningssätt till personer som inte ingår i aktionen. Vi undviker att rikta hårda ord eller anklagelser mot någon och vi använder inga hotfulla eller fysiskt provocerande gester. Vi använder självklart inget fysiskt våld, inte ens i självförsvar.

Beslutsfattande under aktionen 

Beslutsfattandet under aktion kommer att ske både genom tydliga beslut från aktionsplanerarna och demokratiskt genom konsensusbeslut. Innan vi når fram till själva aktionsplatsen kommer det finnas begränsade möjligheter till både informationsspridning och demokrati, både av strategiska och säkerhetsmässiga skäl. Under själva aktionen kommer vi att ha större möjligheter att fatta beslut gemensamt.

Alla deltagare i aktionen uppmanas att vara uppmärksamma på ny information och att följa uppmaningar från arrangörerna. Detta för att undvika säkerhetsrisker. Vi önskar också att inga beslut fattas på egen hand av enskilda vängrupper utan att meddela planerna för resten av gruppen. Var uppmärksamma på handsignaler, uppmaningar i megafon samt våra avspärrningsband.

Kärlek och respekt

Framtiden eller flyget bygger på frivillighet från alla deltagare. Det innebär att varje aktivist alltid har möjlighet att välja nivå på deltagande samt när hen vill avbryta sitt deltagande. Det är helt ok att tex ändra legal nivå under aktionen eller att avbryta för att återkomma igen.

Vi uppmanar också alla deltagare att agera generöst, uppriktigt, inkluderande och omtänksamt mot varandra och att respektera varandras fysiska och psykiska gränser. Samtidigt ber vi alla att ha tolerans för varandras missförstånd och misstag.

Tillsammans stoppar vi expansionen av flyget!

Texten som PDF:

Aktionskonsensus Framtiden eller Flyget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s