Den 11 augusti bjöd Flyglarm Arlanda in till en fredlig civil olydnads-aktion för att uppmärksamma och utmana expansionen av flygplatsen. Målet för aktionen, som från början var hemligt, var Brista bränslestation mellan Märsta och Rosersberg. Där tankas varje dag miljontals liter klimatskadligt flygbränsle ut från ett tåg och leds i långa rör ut mot Arlanda. Men den 11 augusti stoppades verksamheten av klimataktivister!

Vi hade meddelat driftledningen att vi fredligt skulle stoppa bränsletåget att köra in och att vi hoppades att de skulle stoppa det. Företaget som driver anläggningarna stängde då ner verksamheten i 24 timmar av säkerhetsskäl för att vi befann oss i området. Detta utan att någon aktivist behövde gå ut på tågspåren.

Aktionen genomfördes i två delar med en laglig demonstration utanför stationen och en annan grupp som tog sig in på stationen trots att ordningsmakten eventuellt skulle försöka soppa dem. Ett femtiotal aktivister var inne på området och ungefär lika många utanför.

Jana Erikssons bilder från aktionen: 

flyglarm_arlanda_2019_jana_eriksson-2594Samling i Märsta

flyglarm_arlanda_2019_jana_eriksson-0130På väg till aktionsplatsen

flyglarm_arlanda_2019_jana_eriksson-0118På vägen såg vi fossilbränsletåget som stått inne på morgonen åka iväg. Aktionsplatsen var fortfarande hemlig och aktivisterna visste ännu inte att vi var på väg för att hindra nästa tåg från att åka in… Många påpekade dock att ”Green Cargo” är ett lustigt namn.

flyglarm_arlanda_2019_jana_eriksson-0141Att ta sig in på området gick lugn och smidigt

flyglarm_arlanda_2019_jana_eriksson-0148Nästan framme vid stationen

flyglarm_arlanda_2019_jana_eriksson-2608För oss som gjorde intrång på stationen var det fantastiskt att se demonstranterna vara med oss på andra sidan staketet när vi kom fram till målet!

flyglarm_arlanda_2019_jana_eriksson-0169Our future is not your business!

flyglarm_arlanda_2019_jana_eriksson-2619En mindre grupp aktivister kom från ett annat håll och vi hade hört att de varit uppvaktade av polis. Men kort efter att vi nått fram kunde de ansluta sig till oss och alla aktivister hade nåt målet.

flyglarm_arlanda_2019_jana_eriksson-0192Möte i regnet för att tillsammans bestämma hur vi ville fortsätta aktionen

flyglarm_arlanda_2019_jana_eriksson-0216Efter att ha diskuterat ganska länge bestämde vi oss för att inte gå ut på spåren. Vi hade fått veta att vi lyckats störa flygbränslehanteringen på stationen bara genom att befinna oss nära spåren.

Det blev en lyckad och fredlig aktion som fick mycket positiv uppmärksamhet i media (se inlägget med alla pressklipp). Genom att störa verksamheten vid bränslestationen ville Flyglarm Arlanda uppmärksamma den smutsiga fossila verksamhet som fortfarande är en del av alla flygresor. En expansion av flygplatsen betyder ökat flygande, vilket bara kan betyda ännu fler tankvagnar med fossilbränslen, vilket såklart ger ökade utsläpp.

Att fler och fler är beredda att faktiskt störa klimatskadliga verksamheter sänder ett tydligt budskap att folk kommer att fortsätta göra motstånd om politikerna låter dessa verksamheter fortsätta förstöra vår planet. Det är en rörelse som växer hela tiden. Tillsammans är vi ostoppbara.

Stort tack alla som var med!!!

/Många kramar från oss i Flyglarm Arlanda

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s