Under december 2020 har Flyglarm Arlanda kampanjat tillsammans med demokratinätverket Skiftet för en stängning av Bromma Flygplats. Skriv under namninsamlingen här: Lägg ner Bromma Flygplats.

Så här såg det ut när vi lussade utanför Stockholms Stadshus vid budgetfullmäktige 14/12. Politikerna hade möjlighet att rösta för ett förslag om att staden ska driva på för en stängning av Bromma flygplats gentemot regeringen och bebygga marken med bostäder. Vi sjöng luciasånger med nya texter med klimatbudskap.

SE FILMEN HÄR: https://www.youtube.com/watch?v=0lDefiUH65E

Tyvärr gick förslaget om att Stockholms kommun ska göra mer för att verka för en tidigare stängning av flygplatsen gentemot regeringen inte igenom vid budgetfullmäktige 14/12. Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet röstade alla för att Bromma flygplats ska fortsätta som vanligt. Nu ligger frågan på regeringens bord.

Pressklipp om lusseaktionen

Tidningen Syre: S ville lägga ned Bromma flygplats – MP kallar det ”spel för gallerierna”

Tidningen Syre: Kampanj: ”Lägg ner Bromma flygplats”

Ett klipp från en livesändning i radioprogrammet Morgon i P4 Stockholm: Flyglarm Lussar

Tidningen Internationalen: Luciatåg för stängning av Bromma flygplats

Pepparkaksprotest

Under december har vi också bjudit in till en pepparkaksprotest mot flyget. För att undvika smittspridning valde vi att inte samlas alla på plats vid stadshuset utan pepparkaksfigurerna fick demonstrera istället, hemifrån köket. Protesten gick ut på att folk på olika håll i Sverige delade bilder på sina pepparkakor tillsammans med budskap om att Bromma Flygplats bör läggas ner med hashtaggen #läggnerbrommaflygplats. Här är några av alla superfina bilder vi fick!

Bakgrund

Flyglinjerna från Bromma flygplats bör läggas ned till förmån för mer hållbara transportsätt. Politiker måste börja ta klimatkrisen på allvar och sluta gynna ett utdaterat, klimatförstörande transportsätt som flyget. Bromma har dessutom använts som en bricka i spelet om utbyggnaden av Arlanda. Flygplatsbolaget Swedavia försöker bortförklara en enorm utbyggnad av Arlanda flygplats med att trafiken från den lilla inrikesflygplatsen Bromma kanske flyttar dit.

Efter att flygplatsbolaget Swedavia släppt en rapport tidigare i år där de gick ut med att Bromma flygplats inte längre är lönsam ligger frågan på regeringens bord. Regeringen har sagt att de kommer med besked om hur de ställer sig till Swedavias rapport någon gång i slutet av december. 

Det enda logiska när vi prioriterar för framtiden är att lägga ner Bromma. Klarar vi att få bort inrikesflyget från Bromma och ersätta det med tåg kan vi också klara att ställa om internationella transporter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s