Det har funnits flera olika förslag för hur Arlandas bansystem kan förändras för att öka flygandet. Nu har Swedavia gått ut offentligt med att den modell de föredrar är fyra landningsbanor år 2035. De vill ha ytterligare en bana som går parallellt med de två stora.

Det pressmeddelande som Swedavia skickat ut ger sken av att de inte vill ha någon fjärde landningsbana, eftersom de hela tiden skriver om ”tre paralella banor”. Men de nämner faktiskt aldrig om de ska ta bort den mindre tvärgående landningsbana som finns idag. Vi kan alltså räkna till fyra banor, men Swedavias tycks märkligt rädda för att skriva ut den siffran.

Oavsett modell är målet med att göra om bansystemet att öka flygtrafiken till och från Sverige. I vilka riktningar de fyra banorna går gör varken till eller från för klimatet, men det kan troligtvis påverka på vilka platser boende drabbas av flygbuller. Statligt ägda Swedavia är dessutom redan med och bäddar för ökat flygande genom den stora utbyggnaden av Arlandas utrikesterminal och genom att ge rabatter till bolag som vill öppna nya flyglinjer.

Källa: https://www.swedavia.se/om-swedavia/swedavias-nyhetsrum/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/wwf-det-behovs-ingen-fjarde-bana-pa-arlanda?fbclid=IwAR2ECO_OPsaDCgEnaIw_A3NJ4FjUbS6_hW_MukxLqwzIcy–Ko9gLQginuQ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s