Idag påbörjade aktivister i Storbritannien en disruptiv civil olydnads-aktion mot Heathrow i London. Klimataktivister kommer att göra upprepade försök att med hjälp av leksaksdrönare stoppa trafiken på Londons största flygplats. Flyglarm Arlanda vill uttrycka sitt stöd för aktionen.

Precis som på Arlanda och på många andra av Europas större flygplatser pågår omfattande expansionsplaner för Heathrow. Parallellt har motståndet mot expansionerna också ökat. Aktionen “Heathrow Pause” idag har planerats under en längre tid och aktivisterna har för ett par månader sedan meddelat myndigheterna sina avsikter – att skicka upp leksaksdrönare ca 2 meter upp i luften inom det stora område på ca 9 km:s radie runt flygplatsen som omfattas av flygplatsens drönarförbud och därmed tvinga fram en stängning av flygtrafiken. Syftet är att med helt fredliga medel och utan risk för någons säkerhet, relativt enkelt orsaka stora störningar av flygtrafiken.

När detta skrivs fredag eftermiddag har den första av leksaksdrönaren lyckats lyfta. Detta efter en viss fördröjning, något aktivisterna uppgett berodde på signalstörningar som hindrade leksaksdrönarna från att lyfta tidigare i morse.

Aktionen planerades ursprungligen av Extinction Rebellion (XR) men har sedan en tid tillbaka blivit ett fristående initiativ. En av XR:s grundare och talespersoner Roger Hallam är en av de aktivister som i förväg har gått ut och annonserat att de planerar att delta i drönaraktionen. Detta ledde till att Hallam och flera andra välkända aktivister i Storbritannien igår greps i “preventivt syfte”. Under förmiddagen har ytterligare 11 personer gripits. Detta har inte hindrat fler aktivister från att ta sig till området runt Heathrow och fler väntas ansluta under dagen!

Såväl i Storbritannien som i Sverige försöker politiker och flygindustrin att äta kakan och ha den kvar –  Både säga sig värna om klimatet och låta flygtrafiken öka. Men idag finns ingen storskalig lösning för hållbart flygande. Genom fredliga störningar som Heathrow Pause visar civilsamhället att detta klimatpolitiska haveri inte kommer att kunna pågå utan protester.

Det här är fredliga aktivister som utformat en aktion som genomförs utan att riskera någons säkerhet. Deras metod är drastisk, men vi anser att det är en logisk respons på den akuta kris vår planet faktiskt befinner sig i. De här personerna har dessutom modet att riskera långa fängelsestraff för att få världen att inse allvaret i situationen. Vi i Flyglarm Arlanda vill därför uttrycka vårt stöd för aktionen, och hoppas vi hoppas att alla andra som delar vår oro för framtiden gör detsamma.

Vi följer med spänning händelseförloppet i London under dagen! Flyglarm Arlanda kommer självklart hjälpa till att sprida information om Heathrow Pause i Sverige och fortsatt uppmärksamma alla försök till flygplatsexpansioner i Sverige och utomlands.

heathrow pause
Aktivisten James Brown från Heathrow Pause överlämnar sig själv till polisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s