Under Arlandaregionens förmiddagsseminarium på ett hotell en bit ifrån flygplatsen valde vi i Flyglarm Arlanda att avbryta den avslutande paneldebatten genom att starta ett flyglarm och göra våra röster hörda. Seminariets utgångspunkt var att flygresorna ska fördubblas och att regionen behöver rusta sig för den utvecklingen. På plats fanns bland andra generaldirektören för trafikverket, VD:n för Stockholms Handelskammare, chefen för Arlanda Flygplats och flera politiker från kommunerna kring Arlanda. Vi anser det helt orimligt att ens diskutera en ökning av flyget och en utbyggnad av Arlanda flygplats mitt under rådande klimatkris. Med vårat larm ville vi få dem att vakna upp och ta sluta blunda för riskerna med ett utökat flyg.

Här är talet som lästes upp:

Det var det här larmet som hördes i Turkiet när en orkan drog in över Istanbuls kust. Det kommer att bli fler och fler larm i världens städer när orkaner och stormar blir allt kraftfullare. När regnet bara faller och faller. När hela regioner brinner efter månader av torka. När det brinner så mycket att människor och allt levande dör. Då kommer larmsignaler att höras. Då är det inte tal om konkurrenskraft längre. Då är det dags för evakuering.

Men det kommer inga larmsignaler när skördarna sakta blir mindre och näringsfattigare. Det kommer inga larmsignaler när dricksvatten från glaciärerna sakta minskar. Eller när de människor som har minst resurser får det allt svårare att överleva.

Det kommer inga larmsignaler när växthusgaser fortsätter att släppas ut i luften och när ny fossil infrastruktur byggs. Eller när fler flygresor planeras och flygplatser byggs ut – trots att konsekvenserna är på liv och död.

Det här larmet ljuder idag för att signalera att de val vi gör nu kommer påverka alla som lever efter oss. Och vi måste, MÅSTE, visa dom medkänsla. Och det gör vi genom att lyssna på deras larm och inte blunda för riskerna vi utsätter dom för.

Rika människor fortsätter att nöjesflyga och resa snabbt trots att andra människors liv står på spel. Ni vet inte om alla flygresor kan elektifieras – ni hoppas – men ni kan inte garantera.

Ni vet att vi behöver använda biomassa för att fånga upp kol från atmosfären till fast form men ni vill använda det som bränsle för att kunna fortsätta flyga runt. Klimatkrisen löses inte av biobränslen samtidigt som flygandet fortsätter att öka.

Vi kommer inte tillåta att Arlandas flygresor ökar mitt i en pågående klimatkris. Vi måste stoppa utbyggnaden av flygplatser och de måste stoppas nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s