Ny kampanj larmar om flyget

Nu lanseras kampanjen Flyglarm Arlanda. Kampanjen verkar mot en utbyggnad av flyginfrastrukturen i Sverige, med anledning av klimatförändringarna. Fokus ligger på Arlanda, där den största ökningen av flygtrafiken planeras.

– Swedavia, det statliga bolaget som driver Arlanda och nio andra svenska flygplatser, planerar för nästan en fördubbling av antalet flygresenärer till 2050 och planerar redan nu för utbyggnader som ska öka kapaciteten, säger kampanjens talesperson Moa Lindholm. Vi står mitt i en brinnande klimatkris och har bara några år på oss att kraftigt vända utsläppskurvan. Att ett statligt bolag i den situationen verkar för att öka flygtrafiken är ofattbart!

Flyglarm Arlanda vill att Swedavia istället verkar för minskat flygande. Parallellt med detta vill man se satsningar på hållbar reseinfrastruktur i hela landet samt en ändrad syn på resande.
– Flyget sticker ut när det gäller klimatpåverkan och de tekniska lösningarna för att driva planen på biobränsle eller el ligger för långt i framtiden, så det enda rimliga i dagsläget är att minska flygresandet, säger Moa Lindholm. Att resa är berikande men det får inte ske på bekostnad av andras liv och hälsa. Vi måste ändra våra vanor så att livsutrymmet på planeten kan fördelas rättvist mellan alla människor.

Initiativtagarna bakom Flyglarm Arlanda vill med kampanjen visa politikerna att det finns folkligt stöd för att agera i klimatfrågan.
– Många privatpersoner tar ett stort ansvar för att ställa om sin livsstil och vi ska inte underskatta kraften i enskilda människors agerande, säger Moa Lindholm. Men vad vi behöver nu är storskaliga lösningar där vi gemensamt tar politiskt ansvar för att bygga samhället inom planetens gränser, därför vill vi att expansionen av Arlanda stoppas. I miljörörelsen brukar vi säga att vi ska ”tänka globalt, agera lokalt” och det är precis vad vi försöker göra, fortsätter hon. Vi tror att en annan värld är möjlig och att det nu är dags att förverkliga den, tillsammans.

 

Talesperson:
Moa Lindholm
moa.lindholm@yahoo.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s